• Svend Hvidtfelt Nielsen
  • Symfoni nr 1, A Sense of Fall (1998)
    (Symphony no. 1, A Sense of Fall)

  • Edition Wilhelm Hansen Copenhagen (World)
  • 3.3.3.3/4.3.3.1/timp.4perc/hp/pf/str
  • 30 min

Programme Note

Svend Hvidtfelt Nielsen Symphony no 1: "A Sense of Fall" (97-98)

I symfonien udfoldes i stort format den musik, som jeg har været optaget af at skrive lige fra tiden omkring kammerværket "Flowerfall" fra 1993 - og det er da heller ikke tilfældigt, at også symfoniens titel knytter an til dette værk. Det er en musik, der udfolder sig som en polyfoni af forskellige samtidige musikalske karakterer, der spinder sig ind og ud af hinanden. Samtidig er det også ofte en musik, der knytter an til et særligt klangområde, den dybe bas (Into the Black..) eller den høje diskant (White Light).

I "A Sense of Fall" udfoldes denne musik i et symfonisk forløb, hvor de forskellige elementer fra den kammermusikalsk spinkle 1. sats på skift udfolder sig i større buer i de følgende satser. Satserne bevæger sig karaktermæssigt fra den kammermusikalsk syngende - noget komplekse - 1. sats over en scherzo-agtig hvidglødende 2. sats videre gennem den stort anlagte dybsorte 3. sats til en relativ kort sært dansende finale.

Hvad enten man læser "Fall" som efterår eller som noget med et fald udtrykker titlen det vemod, som nok er symfoniens mest dominerende grundtræk.
Værket er skrevet uden bestilling.

Svend Hvidtfelt Nielsen