• 16 part SATB chor
  • 19 min

Programme Note

Sound / Sight

Titlen SOUNDISIGHT er et koncentrat af de 4 første ord i Lea Murray’s digt SPERMACETI, dansk: KASKELOT. En hvals syn er dens hørelse, hvaler udsender lyd og orienterer sig efter lyd, ser med ørerne. Selvom ordene SOUND/SIGHT således er hentet fra den første af mine 4 nye korstykker, synes jeg dog de ligefuldt kan stå som motto for hele samlingen, fungere som samlende og overordnet begreb. Alle 4 digte er stærkt sansede, billedskabende, forbindende det sete med det hørte. Stoffet er oplevet i det nære miljø, i skov og på mark og ved havet, blandt dyr og mennesker, tæt på. Indforstået eller selvindlysende realisme er der dog langt fra tale om, - dertil er sproget alt for selvynglende ligesom tankerne, der kommer vidt omkring, går i filosofisk retning.

Les Murray (f.1938) voksede op på en farm på nordkysten af New South Wales i Australien. Han debuterede i 1965 og er siden blevet meget rost af poesiens kendere, sat på niveau med engelsksprogede digtere som Seamus Heany og Derek Walcott. Man hører nu ikke meget til ham her på stedet, men efter en stor portrætartikel i Politiken for et par år siden var blandt andre jeg sat på sporet. Gyldendal udgav 1998 en væsentlig del af hans digte fra debut'en til idag under titlen "En helt almindelig regnbue".

Hvis man 1-2-3 skulle karakterisere Murrays værk ville man fremhæve hans fundament i naturen, som ses som altings, man kunne nok sige "hellige", kilde, men anskuet karskt og uden sentimentalitet. Samværet / sammenstødene mellem ting og væsner skildres ramsaltet og med humor (skulle "sammenstød" ikke kunne give anledning til dét?). OG SPROGET! intet mindre end grænsesprængende, fantasifuldt, til tider fandenivoldsk. For mig altsammen så inspirerende.

Når man bliver glad for digte, er det imidlertid ikke ganske indlysende at give sig til at synge dem. Det er på en måde synd. Det har jeg altid syntes (ikke meget vokal musik har jeg bag mig), - men man må også tage sig sammen, bryde egen indstuderet modvilje, egne vaner, idiosynkrasier, bekymringer, og Murray's digte kaldte virkelig på mig med deres både sarte og barske friskhed. SOUND/SIGHT tog form som. en slags "symfoni for stemmer", 4 satser med hver sin karakter. Det blev til to store 16 stemmige satser på yderfløjene, den første om HAVET, som kaskelotten strømmer igennem i en uendelig "indtrængen"! - den sidste om SKOVEN, en eukalyptus skov, der er den rene balsam for digterens sjæl. Han kommer med en bekendelse til slut i digtet: "Hvorfor har jeg fornægtet min tids lidenskaber? For at se lynet slå opad fra eukalyptusskoven." Jeg forstår ham (selvom det ikke ligefrem er hver dag, man har mulighed for at se lynet slå op fra en eukalyptusskov) og anser hele mit nye vokalværk for en medunderskrift!

Mellem hav og skov har vi de to små mellemsatser, henholdsvis 12 stemmig og 6 stemmig, som vender kikkerten mod to forskellige væsner, en kohejre (scherzo) og en kvinde (lyrisk sats), der op ad en bakke i Melbourne på en dejlig dag kommer "gående et hoved foran sit hår"! Håret ses som et "penslet slæb" en "dækket vinge", der kan bære/flyve med hendes tanker, kometagtigt, mens hun iler afsted med ansigtet mod solen.

Pelle Gudmundsen-Holmgreen