• 3(pic.afl).3(ca).3(bcl).2+cbn/4231/timp.3perc/hp.pf/str
  • 30 min

Programme Note

Eichbergs 1. Symfoni er skrevet i 2005 og blev uropført året efter af Odense Symfoniorkester.

Symfonien er i ét sammenhængende forløb og varer en halv time. Den har en undertitel: Stürzten wir uns ins Feuer ("Styrtede vi os i flammerne"). Ordene er taget fra bogen "Jesusevangeliet", skrevet i 1991 af den portugiske Nobelprismodtager José Saramago. Det fulde citat er en dommedagsvision, der lyder sådan her:

"… og var vi ligeså dumdristige eller vovemodige som sommerfuglene og natsværmerne, og styrtede vi os i flammerne, én og alle, hele menneskeslægten - måske så en så kraftig brand, en så skærende lue ville gennemtrænge Vorherres lukkede øjenlåg og vække ham fra hans træge blunden - for sent ganske vist til at nå at opfatte os, men dog tidsnok til at mærke begyndelsen af det store intet, nu da vi ikke længere var…"

Visionen fascinerede Eichberg med det samme, han læste bogen.
"Der er for mennesket noget direkte magisk tiltrækkende ved den kollektive selvdestruktion og katastrofen som sådan, også selvom det egentlig synes ulogisk, og gang på gang styrter vi os hovedkulds ind i ilden. Jeg vidste med det samme, at jeg ville bruge citatet i musik på et tidspunkt."

Men når citatet står over Søren Nils Eichbergs Symfoni nr. 1, er det konkret også, fordi han fandt at det udtrykte noget om situationen i begyndelsen af 2000-tallet. "Europa førte igen angrebskrig," forklarer han, "og de politiske strømninger, der 60 år forinden lagde Europa i ruiner, var på fremmarch igen. I Danmark lod man dem ligefrem få parlamentarisk indflydelse. Muhammed-tegningerne faldt jo også i den tid", udtalte Eichberg til bladet Klassisk. Symfonien er et voldsomt værk, hvor brutale og bralrende udtryk har taget magten. "Den selvfede og heroiske gestus i symfonien er således ikke kun en abstrakt, kunstnerisk vision, men kan bestemt også tolkes som referencer til det pompøse soundtrack (Strauss, Pfitzner) til nationalismen og katastrofegejlheden, der førte til 2. Verdenskrig - og dermed som et sarkastisk hint til samtiden."




Scores

Reviews

Discography