Repertoire Search

Anders Koppel

Publisher: Edition Wilhelm Hansen

Kvintet (2008)
Publisher
Edition Wilhelm Hansen Copenhagen
Category
Works for 2-6 Players
Year Composed
2008
Duration
20 Minutes
Orchestration
Availability
Purchase CD
Buy this work
Worldwide Sales   North American Sales
 

Programme Note
Anders Koppel Kvintet (2008)
Da den nyudviklede mezzosaxofon både har sopransaxofonens slankhed og altsaxofonens dybde samt en fløjlsagtig klang, er den som skabt til at blande med den klassiske strygekvartets instrumenter. Som det er tilfældet med klarinetten i Brahms Klarinetkvintet, lader Anders Koppel mezzosaxofonen bevæge sig frit imellem strygerne, og med sin gyldent varme klang kan den både smelte sammen med strygernes homogene klangkrop og træde frem som funklende solist. Der er dog solistiske udfordringer til alle fem musikere i første sats, hvor rytmiske finurligheder og smukt klingende melodistumper hvirvles sammen i et sprudlende vekselspil, som både er præget af humor, sorgløs lethed og momentant drømmende afsnit.

Første sats livsbekræftende dans får en brat ende i anden sats, hvor tiden så at sige går i stå. Her er snarere tale om en stemning end egentlig udvikling, i en musik hvor statiske klangblokke dominerer lydbilledet, og hvor inspirationen blandt andet stammer fra den dunkle atmosfære i Böcklins Die Toteninsel, hvor en lille båd med en kiste har kurs mod en ensomt beliggende ø i det hinsides. I kraft af små effektfulde toneforskydninger krydses grænsen næsten umærkeligt mellem skønhed og smerte i satsens begyndelse. Efterhånden viser det sig, at der tale om en klassisk barcarole præget af en karakteristisk vuggende rytmik, og selv om rolige melodiske bølgebevægelser siden skyller igennem den musikalske sats, fastholdes oplevelsen af, at vi her på en egen forunderlig vis befinder os i dødens forgård.

Desto større er frisættelsen når livet igen slippes løs i 3. sats, hvor alle 5 musikere kastes ud i et virtuost motorisk ridt, hvor stemmerne griber ind i hinanden som små tandhjul i et sindrigt urværk. Trods små indskud af brat afbrudte takter og en øm duet mellem den fabulerende saxofon og en sjælfuldt syngende cello, er der ingen vej tilbage. Anført af rigt broderede saxofonsoloer, der er skræddersyret til Benjamin Koppels unikke musikalske evner, drives musikken fremad mod en triumferende slutning.

- Esben Tange

  • Ensemble
    Sjællands Strygekvartet
    Soloist(s)
    Benjamin Koppel (sax)
    Dacapo:
Performances
Reviews
★★★★☆ From late Romantic to early 21st century, another trove of chamber treasures.
Angus McPherson, Limelight Magazine,22/04/2017
Close X

Newsletter Signup

Enter your email address to keep up to date with the latest news and special offers from Music Sales Classical.
Your data is secure and you can unsubscribe at any time. Read our Privacy Policy
Click here to receive regular news
© Copyright 2019 Music Sales Classical. Part of the Music Sales Group.