Repertoire Search

Anders Nordentoft

Publisher: Edition Wilhelm Hansen

Entgegen (1985)
Publisher
Wilhelm Hansen
Category
Large Ensemble (7 or more players)
Year Composed
1985
Duration
12 Minutes


Buy this work
Worldwide Sales   North American Sales
 
Full Score Full Score

Programme Note
Anders Nordentoft Entgegen (1985)
"Der fortælles historier" skriver komponisten om denne musik. "Men disse historier forbliver uhåndgribelige som skygger. Og hvis der er et program, er det et program formet af dén næsten fysiske fornemmelse af, at musikken kunne række ud efter noget, som jeg havde, da stykket blev komponeret."

Den energiske og fremadrettede førstesats er formet af snerrende toner i trompet og basun, som angiver forskellige afsnit. Samt af et kraftfuldt ostinato, hvorover vilde former og figurationer vrider og vender sig. Først spilles dette ostinato af violin og bratsch og siden, efter et blidere midterafsnit med klokkers klang og glidende toner, af cello og bas. Mod slutningen opsluges ostinatoet af en anden musiks malstrøm.

Andensatsen er formet som en slags rondo: Introduktion, solo (klarinet), tema, solistiske udbrud, tema, epilog (introduktionen varieret). Midt i satsen er der et markant registerskifte op til de højeste toner, hvor en krystallinsk klangverden sættes i gang. Kort efter begynder et langt ritardando, som næsten sætter musikken i stå, og i tomrummet mellem to klokkeslag opstår der plads til den endelige slutsætning. I det sidste sekund støder to forskellige musikalske tilstande nærmest ind i hinanden. Idyllen bliver brutalt bragt til tavshed.

ENTGEGEN blev bestilt af Odense Symfoniorkester og blev uropført i 1985 med Tamás Vetö som dirigent.

Anders Beyer. • Ensemble
  Athelas Ensemble
  Conductor
  Flemming Windekilde
  Danish Music Export & Promotion:
 • Ensemble
  London Sinfonietta
  Conductor
  Elgar Howarth
  Dacapo:
Performances
Date
Title
Close X

Newsletter Signup

Please fill in this form to receive regular news
Click here to receive regular news
© Copyright 2014 Music Sales Classical. Part of the Music Sales Group.