Repertoire Search

Vagn Holmboe

Publisher: Edition Wilhelm Hansen

Symfoni nr.12 (1988), 175
Publisher
Wilhelm Hansen
Category
Orchestra
Sub Category
Large Orchestra
Year Composed
1988
Duration
22 Minutes


Buy this work
Worldwide Sales   North American Sales
 
Full Score Full Score

Programme Note
Vagn Holmboe Symfoni nr.12 (1988), 175
Den 12. symfoni er et bestillingsværk fra det engelske BBC i anledning af komponistens 80 års dag, 20.12.89. Det nye værk vlev komponeret i 1988 og uropført i oktober i år af BBC Welsh Symphony Orchestra i Cardiff.

I det ydre består den af dire satser: En hurtig, kraftfuld "Allegro con forza" med en hurtig, lyrisk mellemdel i et langsommere allegretto-tempo, en andante-sats, en adagio og den afsluttende "Allegro con brio" finale. Men 3. sats, adagio, er meget kort, og det betyder, at den lange 2. sats, andanten, får en central stilling i værket.

Dette understreges af den motiviske udvikling, som binder de fire satser sammen. 1. sats indledes i strygerne med et kernemotiv, som rytmisk og melodisk rummer voldsomme kontraster. Kontrasterne bearbejdes gennem hele symfonien, rytmerne omstilles og intervallerne forstørres eller trækkes sammen, vendes eller udglattes. Den lyriske mellemdel i 1. sats viser nye karaktertræk i materialet, og disse karaktertræk udvikles og blomstrer i andante-satsen. Når finale-satsen vender tilbage til 1.satsens tempo, men nu med karakterbetegnelsen "con brio" (kraftfuld), virker det som en befriet jubel - en tankens triumf over modstanden i materialet.

DR 14.12.89  • Ensemble
    Aarhus Symphony Orchestra
    Conductor
    Owain Arwel Hughes
Close X

Newsletter Signup

Enter your email address to keep up to date with the latest news and special offers from Music Sales Classical.
Your data is secure and you can unsubscribe at any time. Read our Privacy Policy
Click here to receive regular news
© Copyright 2018 Music Sales Classical. Part of the Music Sales Group.