Repertoire Search

Karsten Fundal

Publisher: Edition Wilhelm Hansen

Zoom - Figure and Ground-study III (1997)
Publisher
Wilhelm Hansen
Category
Large Ensemble (7 or more players)
Year Composed
1997
Duration
5 Minutes


Buy this work
Worldwide Sales   North American Sales
 
Full Score   

Programme Note
Karsten Fundal Zoom - Figure and Ground-study III (1997)
Karsten Fundal Zoom, Indfoldede ordener, Figure & Groundstudy nr 3.
Den lange titel refererer til tre væsentlige lag i musikkens Struktur.
Zoom refererer til stykkets grundidé, der baserer sig på forstillingen om en musikalsk parallel til de visuelle cumputer- og videosekvenser, der starter med et billede, hvor der bliver zoomet ind på en detalje; dette resulterer i et nyt billede, hvor der så igen bliver zoomet ind, osv., men det hele foregår i et sådant lyntempo, at det fornemmes som et langt "sugende" zoom, der kontinuerligt skifter karakter og form.
Indfoldede ordener referer til det fænomen, der lettest beskrives ved at forestille sig et fladt stykke modellervoks, i mange forskellige farvelag, men fra begyndelsen, helt skarpt opdelte. Hvis man så bliver ved med at folde dette stykke igen og igen og banke det sammen hvergang, så for man mere og mere komplicerede mønstre af farver, men altid kan man se en rest af den oprindelige, og de forudgående strukturer i den nuværnende. Dette princip findes også mange steder i naturen og er bl.a. én forklaringsmodel på hvordan komplicerede biologiske strukturer bygges op.
Figure and ground, refererer til den kompositionsmetode jeg anvender i stykket, som jeg har brugt i flere andre stykker. denne teknik går ud på at jeg igangsætter en skalabevægelse, af en eller anden karakter, som jeg derefter udplukker toner af, efter et bestemt princip. Derefter bliver disse nye udplukkede toner den nye skala, hvorefter jeg plukker ud igen efter det samme princip, og så fremdeles. Iøvrigt meget jævnførende de andre principper ovenfor, men ikke nødvendigvis det samme.
Karsten Fundal januar 1999


  • Ensemble
    Athelas Sinfonietta, Giordano Bellincampi
    Soloist(s)
    Thomas Sandberg
    Dacapo:
  • Large Ensemble (7 or more players):
Close X

Newsletter Signup

Please fill in this form to receive regular news
Click here to receive regular news
© Copyright 2014 Music Sales Classical. Part of the Music Sales Group.