• 3perc
  • 16 min

Programme Note

Formen er klassisk symmetrisk: støj-tone-støj-tone-støj, hvilket også er søgt afspejlet i musikernes ’koreografi’, altså deres bevægelse fra instrument til instrument på scenen. Stykket er bygget på rytmiske ’båndsløjfer’, nemlig polyrytmer udvundet af en enkelt fællespuls på 448 slag i minuttet. Ved accentuering af pulse i grupper fra 2 til 11 kan der skabes et væld af polyrytmer, f. eks 3 mod 5 mod 11, dog stadig med den fælles puls som koordinator. Dette kan lyde som en beskrivelse af rytmisk ’tilstandsmusik’, men det skal understreges at ingen polyrytme gentages: hver gang en sløjfe er brugt op og skal til at gentage sig selv, udgår den.

Begyndelsens stortrommeafsnit er den længste sløjfe, nemlig en 9:10:11-rytme, som forsvinder under et tiltagende væv af kortere rytmesløjfer og først dukker op igen henimod slutningen. Når vibrafon og marimba sætter ind, er det på et ’sløjfeaccellerando’ fra den korteste 2-stemmige polyrytme 2:3 og op til 10:11, den længste 2-stemmige sløjfe.

Rytmeproportionerne overført til frekvensområdet giver 2. til 11. overtone (2:3 er jo kvintforholdet, 4:5 terts etc) så tonematerialet i stykket er naturligt nok bygget på 2. til 11. overtone (fra tonen F#) og disse intervallers omvending.

A Prophecy er skrevet til slagtøjsensemblet ’Touche’.

- Anders Brødsgaard