• org
  • 8 min

Programme Note

Gobelin for orgel er skrevet under indtryk af virakken omkring Bjørn Nørgaards gobeliner til Dronningen. Det absurde møde mellem en nutidig eks-provo og en traditionstynget genre som den historiske gobelinvævning, og resultatet: Danmarks historie gennem 1000 år fra Gorm den Gamle til rumalderen afbildet med gammel væveteknik og moderne neonfarver inspirerede mig til en tur gennem europæisk musikhistorie – fortrinsvis i den kirkelige musiks historie, orglets historie taget i betragtning.

Gobelin er således skrevet som et panorama over de sidste 1000 års musikhistorie. Den interesserede lytter kan forsøge at finde de enkelte århundreders musikalske stilarter afbildet i hvert af stykkets 11 afsnit, af og til iblandet egentlige citater. Det hele afvikles på 7 minutter og 43 sekunder.

Hvorfor 11 afsnit? Fordi vi starter i det 11. århundrede (med enstemmig sang) og slutter i det nyfødte 21. med et ydmygt forsøg på at aftvinge dette nye århundrede en forudsigelse… Jeg håber at landets organister vil tage det op og spille det, ikke bare som en hyldest til Danmarks beståen i de 1000 år, men som et udtryk for stolthed over at være en del af den store europæiske musiktradition.

- Anders Brødsgaard, 2000