Repertoire Search

Poul Ruders

Publisher: Edition Wilhelm Hansen

Offred Suite
Text Writer
Paul Bentley based on Margaret Atwoods roman
Publisher
Wilhelm Hansen
Category
Soloist(s) and Orchestra
Duration
20 Minutes
Programme Note
Poul Ruders Offred Suite
Poul Ruders OFFRED SUITE

I Offred Suite har jeg sammenstillet de fem arier, der synges af Offred (dansk Tilfred) heltinden i min opera Tjenerindens Fortælling, baseret på Margaret Atwoods roman med libretto af Paul Bentley.

Offred’s fortælling udspiller sig under det fundamentalistiske styre i Gilead (det tidligere USA), et monoteokratisk diktatur i den første halvdel af det 21. århundrede, som undertrykker kvindens personlige og intellektuelle frihed. I operaen synger Offred om sin vrede, hendes lidelser i fangenskab, adskilt fra ægtemanden Luke og deres fem år gamle datter.

Offred Suite indledes med operaens åbningstakter og den første arie, I’m Sorry, My Story Is In Fragments. Offred starter sin beretning med at undskylde for hendes fortællings usikre og fragmenterede form. På en række lydbånd fundet tohundrede år senere taler hun til os, mens hun lever skjul. Det kommer frem, at hun var Tjenerinde, slave til en fremstående Kommandant kaldet Fred, hvorfor hun fik navnet Offred, bogstaveligt talt of-Fred (dansk til-Fred). Vi får aldrig hendes rigtigt navn at vide.

I den anden arie, What Was That? What Was That? A Signal? An Attack? er Offred skrækslagen, fordi hun pludselig opdager, at hendes Kommandant står i døråbningen til hendes værelse. Med eet er han væk. Det er foruroligende, da ingen mand, ikke engang en Kommandant, må opholde sig på en Tjenerindes værelse. Offred kan ikke finde ud af, hvad hun skal gøre. Mod slutningen af arien opdager hun en mærkelig besked, der er skrevet på bagsiden af en toiletdør: ”Nolite te bastardes carborundorum.” Offred finder siden ud af, at det betyder Lad ikke svinene få dig ned med nakken.

Alle Tjenerinder bliver underkastet en månedlig lægekontrol for at afsløre en eventuel graviditet. En gang om måneden bliver pigerne rituelt – og rent fysisk – befrugtet af deres Kommandanter; Tjenerinden ligger på ryggen oven på Kommandantens kone, mens han foretager sig det nødvendige. Men i republikken Gilead er de fleste mænd ufrugtbare på grund af radioaktiv stråling, et faktum der hårdnakket benægtes af myndighederne. I den tredje arie, Ev’ry Moon I Watch For Blood, klager Offred over, at hun efter et besøg hos lægen ikke er blevet konstateret gravid. Det er en farlig situation at være i: hun er nu på sin tredje tjenesteplads, og hvis det ikke denne gang lykkes for hende at få et barn, vil hun blive deporteret til et af de forladte kernekraftværker for at rydde op i affaldet, og hun vil med sikkerhed dø af stråling.

Beroliget og vuggende frem og tilbage synger Offred sin fjerde arie, I Would Like To Steal Something. Hun befinder sig nu i Serena Joys (Kommandantens hustru) dagligstue. Selv om Offred ikke må opholde sig her alene, så bliver hun og beslutter sig for at stjæle noget og tage det med sig op på sit værelse.

Alle skånselsløse diktaturer afføder modstandsbevægelser – i Gilead findes Mayday. Hen imod slutningen af Offred’s fortælling bliver hun anklaget for undergravende virksomhed i samarbejde med Mayday og for konspiration mod staten, hvorfor hun bliver arresteret af det hemmelige politi, de såkaldte Øjne. Men i et splitsekund, lige inden hun bliver slæbt ind i den ventende politibil, hvisker chaufføren Nick (med hvem hun har haft et intenst og desperat kærlighedsforhold) i hendes øre: ’alt er i orden, bare følg med dem, det er Mayday’. Da synger Offred sin sidste arie, ganske uakkompagneret: Whether This Is My End Or A New Beginning…, og hun slutter sin beretning med udmattet at synge ordene: ’… og således træder jeg ind i mørket – eller også lyset.’ Med andre ord ved vi ikke, om hun rent faktisk bliver reddet af Mayday eller om det er et ondt kneb. Og vi vil aldrig få det at vide.

De fem arier er vævet sammen med instrumentale mellemspil fra operaen, og Offred Suite ender, ligesom operaen, med et efterspil for fuldt orkester.

Poul Ruders
 • Ensemble
  Odense SO
  Soloist(s)
  Susanna Phillips
  Conductor
  Scott Yoo
  Bridge:
Performances
Date
Title
Close X

Newsletter Signup

Please fill in this form to receive regular news
Click here to receive regular news
© Copyright 2014 Music Sales Classical. Part of the Music Sales Group.